rummy

Peraturan Gin Rummy – Panduan Pantas anda

Poker mungkin merupakan permainan kad kegemaran sepanjang masa bagi banyak orang di seluruh dunia, tetapi tidak menyenangkan untuk bermain apabila hanya ada dua pemain. Dalam kes seperti ini, permainan kad yang lebih sesuai adalah Gin Rummy. Hanya memerlukan dua orang untuk bermain permainan. Peraturan Gin Rummy hampir sama dengan peraturan genre permainan kad Rummy, di mana anda menarik dan membuang kad untuk membentuk kombinasi yang sah. Kombinasi ini boleh berupa kad atau urutan kad yang mempunyai saman yang sama dan mengikut urutan berturut-turut (mis. Hearts – 2, 3, 4, 5, dll.) Ini juga dapat satu set kartu yang memiliki peringkat yang sama (mis. Tiga atau empat Aces).

Peraturan Gin Rummy bermula dengan mengetahui bagaimana kad-kad di dek standard diperingkat. Kedudukan rendah  download malaysia mega888 on here !! hingga tinggi pergi: Ace, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Jack, Queen, King. Kad-kad itu juga mempunyai nilai yang sama dalam mata. Kad Wajah diberi 10 mata setiap satu, Ace adalah satu mata, dan kad-kad lain bernilai nilai indeksnya. Peraturan Gin Rummy menyatakan bahawa permainan terdiri daripada “Draw” dan “Discard”. Permainan dimulakan dengan setiap pemain masing-masing mempunyai 10 kad. Anda boleh menarik kad dari timbunan atau timbunan buangan dan menambahkannya ke tangan anda untuk membentuk kombinasi yang sah. Anda harus mengumpulkan tangan yang dapat digabungkan menjadi set dan larian, seperti yang disebutkan di atas. Kad yang tidak dapat ditandingi (kayu mati) yang ada di tangan anda mempunyai nilai yang sepadan. Penting agar kayu mati yang anda miliki rendah, dari segi nilai. Untuk setiap cabutan,

Proses ini berterusan sehingga anda dapat membentuk kombinasi yang sah dan bersedia untuk menamatkan permainan mengikut giliran anda dengan “mengetuk”. Di bawah peraturan Gin Rummy, ketukan boleh berlaku jika anda telah membentuk kombinasi yang sah. Untuk memberi isyarat kepada pemain lain, anda perlu membuang satu kad menghadap ke bawah pada timbunan buangan, sementara kad anda disusun mengikut urutan kombinasi yang sah. Kad yang tidak dapat ditandingi anda harus berjumlah 10 mata atau kurang. Sekiranya anda tidak mempunyai kad yang sukar ditandingi, maka anda akan “pergi gin”. Anda akan mendapat mata bonus khas sekiranya ini berlaku. Lawan anda boleh memberhentikan mana-mana kad yang tidak dapat ditandingi dengan menambahkan kad keempat dengan peringkat yang sama ke kumpulan tiga, atau kad yang sesuai untuk menyelesaikan kombinasi yang sudah sah. Ini hanya boleh dilakukan jika anda tidak pergi. Permainan berakhir apabila timbunan stok menjadi dua kad dan pemain yang mengambil kad terakhir ketiga tidak mengetuk. Tidak akan ada markah yang akan diberikan.

Pemarkahan sangat penting dalam permainan kerana ia menentukan siapa yang menang. Pemain yang memperoleh 100 mata pertama memenangi permainan. Nilai kad yang tidak sepadan harus ditambah. Sekiranya pengetuk tidak pergi gin, dan kiraannya lebih besar daripada lawan, maka lawan menjaringkan perbezaan antara kiraan dengan tambahan 10 mata. Seorang pemain yang mendapat gin mendapat 20 mata tambahan sebagai tambahan kepada jumlah keseluruhan kad lawan yang tidak dapat ditandingi.

Peraturan Gin Rummy sangat mudah sehingga permainan ini menarik bagi orang dewasa dan generasi muda. Tidak hairanlah permainan ini bertahan lama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *